Masz ochotę na gofry? Najlepsze gofrownice i przepisy na słodkie przyjemności

Na zewnątrz chrupiące i złotobrązowe, w środku puszyste - takie muszą być gofry. Ale to funkcjonuje tylko z dobrą gofrownicą. Żeby wszystko się udało, zebraliśmy dla Was najważniejsze informacje z dziedziny pysznych gofrów.

Masz ochotę na gofry? Najlepsze gofrownice i przepisy na słodkie przyjemności

Gofry są idealne na każdą okazję, uwodzicielsko pachną i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Od słodkich i owocowych po pikantne, wszystkie kreacje są dozwolone - ulubione przepisy osób z naszej redakcji (patrz poniżej) to potwierdzają. Znajdzie się coś dla każdego. Ogólnie rzecz biorąc, gofrownica jest idealnym zakupem, jeśli chcesz trochę rozpieścić siebie i swoich gości.

Ale bądź ostrożny. Zawsze należy uważać, aby nie wyjmować gofrów z gofrownicy spiczastymi przedmiotami, w przeciwnym razie powłoka szybko się zniszczy. Najlepiej lekko nasmarować gofrownicę, na przykład olejem kokosowym, i można rozpocząć pieczenie.

Kolejna wskazówka, żeby gofry się nie spaliły: nie piecz ich w zbyt gorącej temperaturze! Lepiej najpierw podgrzać gofrownicę do najwyższej temperatury, następnie przełączyć na średnią temperaturę i wlać ciasto do gofrownicy.

Przy okazji: w dawnych czasach płyty gofrownicy trzymało się nad otwartym ogniem. Dziś robienie gofrów jest zdecydowanie bardziej komfortowe. Przedstawiamy Wam najlepsze gofrownice.


Klasyk - gofry w kształcie serc: gofrownica CLOER 1621

Klasyk - gofry w kształcie serc: gofrownica CLOER 1621

Zobacz ofertę

Gofrownica, jaką zna większość z nas. Gotowe gofry można podzielić na 5 małych serduszek. Urządzenie jest łatwe w obsłudze i nie zabiera wiele miejsca.

Gofrownica jest świetna dla każdego, kto chce zaoszczędzić tłuszcz, ponieważ powierzchnia do pieczenia pokryta jest powłoką antyadhezyjną, co pozwala na pieczenie przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu i pozwala uniknąć kleistego ciasta. Dzięki rowkowi zbierającemu tłuszcz niekończące się czyszczenie należy do przeszłości. Niezależnie od tego, czy preferujesz gofry upieczone na jasny czy ciemny kolor, pokrętło sterujące temperaturą zapewnia, że Twoje wafle będą indywidualnie brązowe. Nie przegapisz odpowiedniego stopnia brązu dzięki optycznemu komunikatowi zakończenia. Szykowna, lakierowana na biało obudowa metalowa o wadze 1,4 kg jest naprawdę lekka w porównaniu do innych urządzeń. Po krótce: oszczędza miejsce, jest niedrogie i dobre dla wszystkich tych, którzy preferują gofry o klasycznym kształcie serca.

Wskazówka: W zależności od tego, gdzie znajduje się gofrownica, należy zwrócić uwagę na to, czy długość kabla będzie wystarczająca.

Prosta i elegancka: gofrownica Krups FDD95D

Prosta i elegancka: gofrownica Krups FDD95D

Zobacz ofertę

Idealna gofrownica dla tych, którzy kochają prostokątne gofry.

Z tym urządzeniem nic nie może się nie udać. Przecież gra w lidze profesjonalnego sprzętu. Posiada wielką zaletę dla wszystkich tych, którzy nienawidzą zmywania: nieprzywierające płyty do pieczenia o wymiarach 10 x 16,5 cm można wyjąć i włożyć prosto do zmywarki, co także pozytywnie wpływa na same gofry. Można je bezproblemowo odwrócić, więc efektem będzie równomiernie brązowy, chrupiący wafel. Dioda pokaże nam, kiedy można wlać ciasto. Niezależnie od tego, czy wolisz chrupiące czy miękkie - dzięki obrotowej regulacji temperatury każdy może dostosować stopień przypieczenia do swojego gustu. Nawet w przypadku wielu gofrów, izolowany termicznie uchwyt zadba o przyjemne pieczenie. W czarno srebrnym kolorze z dobrze izolowaną obudową ze stali nierdzewnej, ten wysokiej jakości model jest nowoczesny i ponadczasowy. Ma jednak również swoją cenę i wymaga nieco więcej miejsca. Jednak miłośnikom wafli cena szybko się zwróci.

Wskazówka: Pamiętaj o tym, żeby wlać taką samą ilość ciasta do gofrownicy, aby gofry były podobnie duże.

Podwójnie pyszne: Severin WA 2106

Podwójnie pyszne: Severin WA 2106

Zobacz ofertę

Więcej gofrów w jednym urządzeniu. Gofrownica firmy Severin sprawdzi się idealnie, jeżeli chcesz upiec duuużo gofrów.

Pokryta powłoką antyadhezyjną podwójna płyta z łatwością wypieka jednocześnie dwa gofry. Ułatwia to także czyszczenie. Dwukolorowe światło pieczenia ułatwia dokładną kontrolę czasu. Regulator temperatury pozwala na dostosowanie temperatury podczas procesu pieczenia. Niestety nie można całkowicie wyłączyć gofrownicy za pomocą sterownika - trzeba wyciągnąć wtyczkę. Ponieważ gofrownicę można przechowywać w pozycji pionowej, ze swoimi wymiarami 24,2 x 35,1 x 9,8 cm jest bardzo oszczędna jeśli chodzi o miejsce.

Wskazówka: Lepiej nie kłaść upieczonych gofrów na sobie, w przeciwnym razie szybko się skleją.

Nowe trendy: gofrownica bąbelkowa Bubble Waffle

Nowe trendy: gofrownica bąbelkowa Bubble Waffle

Zobacz ofertę

Idealne gofrownice do przygotowania najnowszego trendu z Hongkongu - gofry bąbelkowe, zwane też Egg Waffle.

Gofry wypełnione małymi pęcherzykami powierza obiecują jeszcze lżejsze i bardziej chrupiące doznania smakowe w porównaniu do zwykłych gofrów.. Ale jak te pęcherzyki dostają się do ciasta? Poprzez obrócenie gofrownicy podczas pieczenia powstają puste komory w gofrze, które zapewnią wyjątkowe doznania smakowe. Specjalna funkcja obrotu o 180° umożliwia łatwe obracanie podczas pieczenia. Dzięki obustronnemu wsparciu w postaci funkcji antypoślizgowej, gofrownica zawsze jest stabilna. Odporny na wysoką temperaturę, ergonomiczny uchwyt ułatwia również obracanie urządzenia. A jeśli gofrownica zbytnio się nagrzeje, zabezpieczenie automatycznie zatrzyma proces pieczenia. Dla trendsetterów i miłośników gofrów będzie to idealna alternatywa dla tradycyjnego deseru.

Wskazówka: Jak tylko gofry będą gotowe, możesz je jeszcze ciepłe włożyć do typowego rożka na bubble waffle i według życzenia wypełnić na słodko lub ostro.

Najlepsze przepisy na gofry

Masz już w domu gofrownicę i chcesz zacząć piec? Mamy dla Ciebie najlepsze przepisy.

Składniki na klasyczne ciasto na gofry to jajka, cukier, mąka, masło i mleko.

Ci, którzy preferują jeszcze bardziej puszyste mogą zastąpić część mąki skrobią. W zależności od smaku, podstawowy przepis może być również wspaniale urozmaicony różnymi rodzajami mąki, np. żytniej, gryczanej lub orkiszowej i przyprawiony na przykład wanilią, cynamonem lub curry w proszku.

A jeśli wolisz jeszcze delikatniejsze - możesz łatwo oszczędzić kalorie dodając margarynę, jogurt i wodę, tak jak w przypadku naszego przepisu na lekkie, jogurtowe gofry. Jeżeli stosujesz dietę wegańską, po prostu zastąp mleko napojem sojowym lub migdałowym.

Czy klasyczne czy lekkie, idealne ciasto powinno być zawsze gęste, ale dobrze spływać z łyżki. Dotyczy to również owocowych wariantów, takich jak wafle miodowe z cytrynową śmietaną lub gofrów na ostro jak te z serem chili z przyprawami korzennymi.

Proste i klasyczne: gofry belgijskie z wiśniami i czekoladową śmietaną

Belgijskie gofry z wiśniami i czekoladową śmietaną

Składniki na ok. 4 gofry:

  • 2 małe jaja (rozmiar S)
  • 65 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 70 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 słoik wiśni
  • 5 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml śmietany
  • ok. 4 - 5 łyżek stołowych sosu czekoladowego

Jak je wyczarować:

  1. Ubij jajka z masłem, 50 g cukru, solą i cukrem waniliowym aż do uzyskania piany. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj do ciasta na zmianę z mlekiem.
  2. Ciasto pozostaw na 30 minut, po tym czasie stanie się ono gładsze. Nagrzej i natłuść gofrownicę, dodaj ciasto i upiecz wafle.
  3. Wlej wiśnie na sitko, odcedź sok i umieścić w rondlu. Wymieszaj pozostały cukier, podgrzej, zagęść mąką kukurydzianą zmieszaną z wodą i dodaj wiśnie.
  4. Ubij śmietanę aż stanie się sztywna i dodaj sos czekoladowy. Podawaj wafle z wiśniami i czekoladową śmietaną.

Lekkie i pyszne: gofry jogurtowe

Gofry jogurtowe w kształcie serc

Składniki na ok. 4 gofry:

  • 100 g mąki
  • 50 ml wody gazowanej
  • 2 saszetki cukru waniliowego
  • 200 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
  • 25 g margaryny

Oto umowa:

  1. Roztop margarynę w garnku. Mąkę i wodę dobrze wymieszać i dodaj do jogurtu.
  2. Roztopioną margarynę i cukier waniliowy wymieszać z ciastem.
  3. Podgrzać gofrownicę, lekko natłuścić, dodać ciasto i upiec wafle.
  4. Wskazówka: te gofry dobrze komponują się z owocowym jogurtem lub świeżo pokrojonymi owocami.

Owocowe i słodkie: gofry jabłkowe z miodem i cytrynową śmietaną

Gofry jabłkowe z miodem i cytrynową śmietaną

Składniki na ok. 6 gofrów:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 70 g startego jabłka (1 małe jabłko)
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • Sok i zmielona skórka z połowy cytryny

Oto przepis:

  1. Masło lub margarynę połącz z miodem, cukrem waniliowym, jajkami i solą. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do mleka.
  2. Na koniec dodaj starte jabłko. Nagrzej gofrownicę, natłuścić, dodać ciasto i upiecz gofry.
  3. Śmietanę ubij z cukrem aż do uzyskania sztywności, ostrożnie dodaj skórkę i sok z cytryny i podawaj z goframi.
  4. Wskazówka: alternatywnie pasuje też krem cynamonowy Ubij 200 ml śmietany z opakowaniem cukru waniliowego i 1 łyżeczką cynamonu.

Na ostro: pikantne gofry z serem i chilli

Pikantne gofry z chilli i serem

Składniki na ok. 4 gofry:

  • 2 małe jajka (rozmiar S)
  • 150 ml wody gazowanej
  • 4 łyżki chili w proszku (mieszanka przypraw chili)
  • 1/4 łyżki soli
  • trochę czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g tartego emmentalera lub sera górskiego

Pikantny przepis:

  1. Jajka wymieszaj z wodą, chili, solą, pieprzem i olejem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej.
  2. Dopraw solą i pieprzem, podgrzej gofrownicę, dobrze natłuść, dodaj ciasto i upiecz gofry.
  3. Wskazówka: pysznie będzie też z dipem z awokado lub ziołowym serkiem z pomidorami.

Wegańskie i klasyczne: wegańskie gofry

Wegańskie gofry z borówkami

Składniki na ok. 4 gofry:

  • 200 g mąki
  • 70 g cukru
  • ¼ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml waniliowego mleka sojowego
  • 40 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

A tutaj przepis:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Mleko sojowe, wodę i olej kokosowy wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Niech ciasto krótko odpocznie, następnie podgrzej gofrownicę, lekko natłuść, dodać ciasto i upiecz gofry.