Gorące zupy na chłodne dni

Rozgrzewa ciało i duszę, jest szybka w przygotowaniu i różnorodna - zupa. Do ugotowania pysznej zupy potrzebujecie tylko dwóch rzeczy: dobrego przepisu i odpowiednich narzędzi kuchennych. My mamy dla Was obydwie rzeczy!

Gorące zupy na chłodne dni

Króluje jesienią i zimą podczas chłodniejszych dni. To nie przypadek, że jest jedna z najstarszych i najbardziej odżywczywch potraw. Są łatwe w przygotowaniu, pożywne i sycące. Dobrze ugotowana zupa to zupa z cennymi składnikami jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały i dobry smak.

Wiele wariantów

Wartość odżywcza, podobnie jak smak, zależy od składników. Wkłady takie jak soczewica, groch, fasola czy mięso wzbogacają zupy w białko, podczas gdy ziemniaki, makaron i ryż zwiększają zawartość węglowodanów. Dobra zupa rozgrzewa, odżywia i szybko stawia na nogi. Dokładnie jak zupy z naszych przepisów. Czy będzie to zupa dyniowa, śródziemnomorska zupa pomidorowa czy orientalna zupa z soczewicy - wszystkie chcą zostać zblendowane! Najlepszym narzędziem będzie oczywiście blender ręczny. Jest praktyczny, uniwersalny i może być stosowany nawet w najmniejszych kuchniach.

Używanie blendera ręcznego

Kobieta blenduje w garnku

Głównym problemem podczas korzystania z blendera ręcznego jest rozpryskiwanie się zawartości naczynia. Jeśli masz pecha, może się to skończyć sprzątaniem całej kuchni. Można temu jednak łatwo zapobiec:

  • Używaj blendera w wysokim naczyniu.
  • Podczas blendowania w garnku, powinien być on dobrze wypełniony, tak aby głowica urządzenia mogła być całkowicie zanurzona.
  • Alternatywnie można użyć osłony przeciwbryzgowej, np. Ruco V911 lub Dr. Oetker.


Bezpieczeństwo przede wszystkim

W zasadzie praca z blenderem ręcznym jest bardzo łatwa, ale należy pamiętać o kilku rzeczach:

  • Nie wszystkie urządzenia nadają się do użycia w gorących naczyniach. Może to szybko doprowadzić do przegrzania silnika. Świeżo ugotowaną zupę lepiej pozostawić do ostygnięcia na około 10 minut, następnie ją zblendować i ponownie podgrzać.

  • Upewnij się, że kabel zasilający nie leży na gorącej kuchence lub w garnku, w przeciwnym razie może się stopić. Może dojść do zwarcia.

  • Nigdy nie dotykaj ostrza.

  • Jeśli zauważysz, że blender ma trudności ze zblendowaniem pożywienia, ponieważ jest ono zbyt twarde, lepiej wtedy przerwać, ponieważ w przeciwnym razie silnik może się przegrzać i uszkodzić.


Od ręki - łatwe blendowanie

To prawda, że większość pracy wykona blender, ale także Ty możesz mu trochę pomóc:

  • Niech blender nie spoczywa całkowicie na dnie garnka lub pojemnika, ponieważ przyssawka nie będzie mogła wciągnąć produktów do pocięcia.

  • Niewielką ilość pożywienia należy blendować w pojemniku o odpowiednio małej średnicy.

  • W wąskim naczyniu poruszaj blender lekko w górę i w dół, aby mógł przepracować całą żywność.

  • W przypadku zup, które blendujesz bezpośrednio w garnku, możesz wspomóc proces wykonując mikserem okrężne ruchy. Zawsze trzymaj głowicę zanurzoną w cieczy.


Szybkie czyszczenie

Zielona szczotka z silikonu w trzech ujęciach

Czyszczenie może być trochę denerwujące, zwłaszcza jeśli pod osłoną przeciwbryzgową i nożami tnącymi znajduje się jeszcze dużo brudu, do którego nie można dostać się za pomocą zmywaka i tym podobnych. Istnieją jednak inne bezstresowe sposoby na oczyszczenie blendera ręcznego.

  • Szybkie czyszczenie: Po użyciu natychmiast przepłucz końcówkę blendera gorącą wodą, a następnie przetrzyj gąbką lub szczotką i detergentem.

  • Hop do zmywarki: Większość końcówek blendujących można myć w zmywarce. Najlepiej sprawdzić to na opakowaniu lub w instrukcji obsługi.

  • Alternatywnie napełnij mały, wysoki pojemnik wodą i detergentem oraz odrobiną octu jeśli urządzenie jest naprawdę brudne. Następnie zanurz brudną część blendera w wodzie. Włącz go na najniższą moc i powoli zwiększać prędkość do momentu, aż będzie czysty.

  • Dodatkowe szczotki czyszczące znacznie ułatwiają mycie blendera ręcznego. Dotrą wszędzie tam, gdzie normalna gąbka nie może. Czasami są one dostarczane razem z blenderem. Ale można je również kupić osobno, jak np. szczotkę MRQ  lub zestaw 2 specjalnych szczotek czyszczących .

Ale teraz przejdźmy do najlepszych urządzeń za pomocą których wyczarujesz pyszne zupy. Wskazówka dotycząca zakupu: sprawdź wcześniej, które urządzenie jest dla Ciebie najlepsze. Kobiety zazwyczaj używają kciuków do obsługi blenderów ręcznych i preferują wąskie maszyny. Mężczyźni zazwyczaj naciskają przełącznik palcem wskazującym. Gruby uchwyt wtedy lepiej się spisze.


Tani i dobry: Blender BOSCH MSM 6150

Tani i dobry: Blender BOSCH MSM 6150

Zobacz ofertę

Blendowanie z prawdziwą lekkością.

Ten blender ręczny oferuje dużo komfortu za niewielkie pieniądze i jest idealnym podstawowym modelem. Z mocą 400 W i dwustopniową regulacją prędkości będzie Twoim ulubionym kuchennym pomocnikiem. Specjalny kształt końcówki zadba o to, żeby nic się nie rozpryskiwało. Super dodatkiem jest kubek z miarką, dzięki któremu zawsze będziesz mieć odpowiednią ilość składników.

Prosty i mocny: Bosch MSM66110

Prosty i mocny: Bosch MSM66110

Zobacz ofertę

Mocny blender ręczny bez wielu dodatków.

600 W i nóż z czterema ostrzami zapewniają naprawdę dobre wyniki. Antypoślizgowy uchwyt dobrze leży w dłoni. Do wyboru mamy dwa poziomy prędkości, przycisk turbo można obsługiwać bez wysiłku dzięki naciskaniu jednego przycisku. Po powierzchownym opłukaniu można po prostu zdjąć stopkę mieszającą za pomocą praktycznego mechanizmu zatrzaskowego i umieścić ją bezpośrednio w zmywarce.


Najwyższa wydajność: ESGE-Zauberstab M 160 Silverline

Najwyższa wydajność: ESGE-Zauberstab M 160 Silverline

  • 160 W - energooszczędny
  • Bardzo mocny
  • Antypoślizgowy uchwyt
  • Cicho pracuje
  • 5 lat gwarancji
  • Bardzo drogi
Zobacz ofertę

Klasyk wśród blenderów ręcznych.

Od dziesięcioleci niezawodnie ułatwia mieszanie, blendowanie, bicie i siekanie w kuchni zdobywając pseudonim "magicznej różdżki". Pomimo "grubego" korpusu, w którym kryje się genialny, wysokowydajny silnik, dzięki ergonomicznemu kształtowi doskonale leży w dłoni. Genialny mechanizm przekładniowy generuje niezwykle wysoki moment obrotowy przy pomocy zaledwie 160 watów i bez wysiłku rozdrabnia miękkie i stałe produkty spożywcze, takie jak orzechy, mrożonki czy mięso. Dwustopniowy wybór prędkości jest łatwy w obsłudze dzięki wbudowanym przyciskom w membranie soft-touch. Dostarczane akcesoria, takie jak łatwo mocowany uniwersalny nóż i ubijaczka, kubek mieszający i uchwyt ścienny zapewniają świetne użytkowanie i oszczędzające miejsce przechowywanie.

Prawdziwa maszyna kuchenna: blender Braun MQ 785 Multiquick 7 Patisserie Plus

Prawdziwa maszyna kuchenna: blender Braun MQ 785 Multiquick 7 Patisserie Plus

Zobacz ofertę

Niezwykle wydajne urządzenie o uniwersalnym zastosowaniu.

Czy wyrabianie ciasta, rozdrabnianie mięsa, orzechów i twardych serów, rozdrabnianie czekolady lub krojenie warzyw - wszystko jest możliwe dzięki temu kuchennemu pomocnikowi z bogatą ofertą akcesoriów. Dobrą wiadomością jest to, że wszystkie akcesoria są łatwe w czyszczeniu, ponieważ można je myć w zmywarce. Blender ręczny z praktycznym zamknięciem zatrzaskowym urzeka tzw. technologią Smart Speed, tzn. reaguje na indywidualną siłę naciśnięcia klawisza. Im mocniej naciskasz, tym większa będzie wydajność urządzenia i odwrotnie. Szybko przygotujesz zupy, koktajle i tym podobne. Trzepaczka ze stali nierdzewnej, która wchodzi w skład zestawu, świetnie spisze się przy ubijaniu białek i śmietany.

Zróżnicowany i kolorowy: blender RUSSELL HOBBS 24700-56 3w1 Desire

Zróżnicowany i kolorowy: blender RUSSELL HOBBS 24700-56 3w1 Desire

  • 500 W - bardzo mocny
  • Akcesoria można myć w zmywarce
  • Bardzo głośny
Zobacz ofertę

Skuteczny pomocnik do szybkiego i nieskomplikowanego użycia.

Blender w jasnoczerwonym kolorze przyciąga wzrok w kuchni. Wszechstronny, ponieważ jest dostarczany z szeroką gamą akcesoriów, takich jak mini rozdrabniacz z antypoślizgową stopką do ziół kuchennych, orzechów i cebuli, nierdzewna trzepaczka do ubijania białek jaj i śmietany oraz misa do mieszania 700 ml. Pełna moc 500 W w dwóch prędkościach obrotowych zapewnia, że owoce, warzywa i tym podobne produkty są blendowane w mgnieniu oka.

Rozgrzewający talerz: nasze ulubione przepisy na zupy

Nacięta dynia wypełniona zupą

Zupa z dyni

Składniki dla 4 osób

1,5 kg dyni hokkaido

2 szalotki

1 kawałek imbiru wielkości nakrętki

1/2 pomarańczy

4 łyżki śmietany

20 g masła

1 l bulionu warzywnego

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pestki dyni

Olej z pestek dyni

Pietruszka do dekoracji


Przepis:

  1. Odetnij górę dyni i wydrąż łyżką miąższ. Usuń nasiona i włókna i pokrój dynię na małe kawałki.
  2. Drobno pokrojone szalotki zeszklij na maśle, dodaj drobno posiekany imbir i miąższ dyni, krótko podsmaż, dodaj sok pomarańczowy, przypraw i dodaj dynię.
  3. Doprowadź raz do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut i zblenduj.
  4. Dodaj śmietanę  i podaj zupę w wydrążonej dyni, ozdobioną prażonymi pestkami dyni, olejem z pestek dyni i pietruszką.


Orientalna zupa z soczewicy

Talerz z zupą z soczewicy

Składniki na 4 porcje

200 g czerwonej soczewicy

1 zestaw włoszczyzny

2 małe cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżka stołowa oleju roślinnego

Trochę cytrynowego białego wina

2 łyżki papryki w proszku

1 łyżka Ras el-hanout (północnoafrykańska mieszanka przypraw)

Trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu

150 -200 g jogurtu

2 łyżki soku z cytryny

½ łyżeczka startej skórki z cytryny

2 łyżki czarnego kminku

2 gałązki mięty


Przepis:

  1. Włoszczyznę opłucz i pokrój na grube kawałki. Szalotki i czosnek pokrój w kostkę. Podgrzej olej w garnku i podsmaż w nim cebulę i czosnek oraz podlej winem.
  2. Dodaj soczewicę, włoszczyznę, paprykę w proszku i Ras el Hanout i smaż przez około 2 minuty.
  3. Dodaj ok. 1 litr wody, gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie drobno wymieszaj blenderem ręcznym. Dopraw solą i pieprzem i umieśc w talerzach lub miseczkach do zupy.
  4. Wymieszaj jogurt, sok z cytryny, skórkę cytrynową i czarny kminek, do zupy dodaj po 4-5 łyżeczek mieszanki i udekoruj liśćmi mięty.

Śródziemnomorska zupa pomidorowa

Talerz zupy pomidorowej

Składniki na 4 porcje

1,5 kg pomidorów

1-2 łyżki posiekanego tymianku

1 łyżka posiekanego rozmarynu

4 łyżki oliwy z oliwek

Trochę cukru

1 mała cebula

4 ząbki czosnku

3 łyżki octu balsamicznego

Bazylia do dekoracji

Sól ziołowa i świeżo zmielony pieprz


Przepis:

  1. Umyj pomidory, przekrój na pół i usuń szypułki. Rozgrzej olej w szerokim rondlu, posyp dno 1 łyżką cukru i połowę pomidorów ułóż na wierzchu przekrojoną powierzchnią w stronę cukru.
  2. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj rozmaryn i tymianek i smaż około 5 minut. Dodaj resztę pomidorów, kontynuuj gotowanie, dodaj ½ litra wody i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
  3. Zblenduj, przypraw solą, pieprzem i octem balsamicznym i podawaj udekorowane bazylią.

    Wskazówka: Do tej zupy idealnie pasuje ciabatta z czosnkiem i rozmarynem. Pokrój ok. 80 g ciabatty w cienkie plastry, skrop niewielką ilością oliwy z oliwek i posyp drobno posiekanym czosnkiem i kilkoma igłami rozmarynu. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 8-10 minut aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyjmij, skrop oliwą z oliwek i podawaj z zupą.

    Druga wskazówka: Wypróbuj małe kulki mozzarelli jako wkładkę do zupy.